A férfiakat zavarja a zene a koncentrálásban
Egy kutatócsoport arra volt kíváncsi, milyen hatással van a rockzene az orvosok teljesítményére műtét közben, ezért egy szimulációs játék segítségével 352 önkéntesen végezte el a kísérletét.
A dr. Daisy Fancourt által vezetett kutatás során az átlagosan 35 éves kísérleti alanyok az Operáció nevű gyerekjátékkal játszottak, melynek lényege, hogy úgy kell kivenni az apró műanyag szerveket a páciensből, hogy ne érjenek hozzá a bemetszés széléhez, mert akkor megszólal egy berregő hang, és kiesnek a játékból. A játék közben minden résztvevőn fejhallgató volt, amin keresztül különféle dolgokat hallgattak: Mozart egyik szonátájából egy tételt, az AC/DC-től a Thunderstruck című számot, illetve egy műtőszoba szokásos zajait.

A Medical Journal of Australia című lapban közzétett tanulmányból kiderült, hogy azok a férfiak, akik AC/DC-t hallgattak, többször hibáztak, mint a többiek, míg a nők teljesítményét egyáltalán nem befolyásolta az, hogy mi ment a fülükbe. Emellett arra is fény derült, hogy a férfiak többnyire gyorsabban végeztek a feladattal, ám többször hibáztak, és a műtőszoba zajához képest mindkét fajta zene negatívan befolyásolta a teljesítményüket.

Felmérések szerint a műtőkben az esetek 62-72 százalékában szól valamilyen zene, többnyire klasszikus, időnként népzene, jazz vagy blues. Hogy ennek milyen pozitív vagy negatív hatása van az egyelőre vitatott, a kutatók ezzel kapcsolatban még további hasonló vizsgálatra készülnek.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2016 DEC 23 09:00:00/