A fogamzásgátló tabletta durva hangulatváltozásokat is okozhat
A kombinált fogamzásgátló tabletták egy igen széles skálája okozhat komoly hangulatingadozásokat és állandó fáradtságot – derül ki egy friss kutatásból.
Amennyiben az ösztrogén és a progeszteron szintetikus változata keveredik, az igen komoly hatással lehet az agy kémiai egyensúlyára. Ez a potenciális mellékhatás eddig azonban nem szerepelt a tájékoztatókban, ezért sokan nincsenek is tisztában a problémával. Brit és svéd tudósok állítják, hogy egyértelmű bizonyítékot találtak arra, hogy ezek a tabletták csökkentik az energiaszintet és kisebb hangulatváltozást okozhatnak, de nem vezetnek depresszióhoz illetve nem befolyásolják ezt a fajta betegséget a jelek szerint.

„Fontos volna, hogy minden orvos tisztában legyen a kockázatokkal, mielőtt ilyen tablettát írna fel. Különösen a már egyébként is mentális problémákkal küzdő nők számítanak veszélyeztetettnek” – mondja Niklas Zethraeus, a stockholmi Karolinska Intézet munkatársa.

A felmérés során 340 nő esetében vizsgálták a kombinált fogamzásgátló tabletták hatását, három hónapon át. A Fertility and Society című szaklapban publikált anyag szerint különösen a 24 és 30 közötti nők körében gyakoriak a tabletta miatti hangulatváltozások. A kutatást vezető Angelica Linden Hirschberg szerint aggasztó, hogy ilyen keveset tudunk a tablettáról, noha világszerte nagyjából 100 millió nő használja a fogamzásgátlásnak ezt a módját.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 ÁPR 26 10:00:00/