A fogamzásgátlóknak köszönhetően csökken a petefészekrák áldozatainak száma
Az Annals of Oncology című lap egyik nemrégiben megjelent számában arról számoltak be a szakemberek, hogy a petefészekrák halálos áldozatainak száma 2002 és 2012 között világszerte drasztikusan lecsökkent, és feltételezések szerint az áldozatok számában 2020-ig további csökkenés várható mind az Egyesült Államokban, mind az Európai Unióban, és kisebb mértékben ugyan, de Japánban is.

Amint arról Carlo La Vecchia professzor, a Milánó Egyetem orvosi karának munkatársa beszámolt, a jelenség hátterében a szájon át szedhető fogamzásgátlók elterjedése áll, melyek hosszú távú védelmet nyújtanak a petefészekrák ellen, de a menopauza tünetei ellen bevetett hormonterápiás kezelések csökkenése, valamint a javuló diagnózisok és kezelések is szerepet játszanak pozitív változásokban.


Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO adatai alapján az Európai Unió 28 országában – Ciprust leszámítva, ahonnan nincsenek adatok – átlagosan 10 százalékkal csökkent a petefészekrák halálos áldozatainak száma, míg az Egyesült Államokban még ennél is nagyobb mértékben, 16 százalékkal. A többi ország közül Kanadában 8, Japánban 2, Ausztráliában és Új-Zélandon pedig 12 százalékos volt a visszaesés mértéke.


La Vecchia professzor hozzátette, hogy az Európai Unió egyes országai között igen nagy az eltérés a petefészekrák visszaszorulása tekintetében, ám az utóbbi időben a különbség csökkenni kezdett, ami azzal magyarázható, hogy a fogamzásgátló gyógyszerek fokozatosan az összes országban elterjedté váltak. Az is fontos, hogy miután fény derült rá, hogy a hormonkezelések a szív- és érrendszeri megbetegedések mellett a petefészek- és a mellrák kockázatát is megnövelik, egyre ritkábbá váltak ezek az orvosi beavatkozások, ami a középkorú és idősebb nők körében is visszaszorította a petefészekrák kialakulásának kockázatát.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 SZE 16 09:00:00/