A fogyás nem csökkenti a különböző daganattípusok kialakulásának kockázatát
A súlyvesztés nem véd a vastagbél- és májdaganatok ellen, annak ellenére sem, hogy a túlsúlyt összefüggésbe hozták az emésztőrendszeri daganatokkal.
A súlyvesztés nem véd a vastagbél- és májdaganatok ellen, annak ellenére sem, hogy a túlsúlyt összefüggésbe hozták az emésztőrendszeri daganatokkal. A University of South Carolina kutatói a fogyás utáni tumor előfordulásban nem találtak változást egerekben. Az eredményeket az American Journal of Gastrointestinal and Liver Physiology című kiadványban publikálták.

A kutatók elhízott egereket („elhízottak“) és elhízott egereket, melyeket aztán lefogyasztottak („soványak“) hasonlítottak össze egy kontrollcsoporttal. Minden egeret magas zsírtartalmú étrenden tartottak. Az elhízottakat es a soványakat is egy rákkeltő anyagnak (karcinogén) tettek ki, és figyelték, hogy vajon a fogyás védő tényező-e a daganat kialakulásában.

Váratlan eredményt kaptak: a súlyvesztés nem óvta meg a sovány csoport vastagbelének az egészségét. „Szignifikáns különbség nem volt kimutatható a polipok száma, mérete vagy a diszplázia foka között“ – írta a tanulmány.

Mindezek mellett a daganatos sejtekről információt adó markerekben es a máj gyulladásos paramétereiben is növekedést tapasztaltak mindkét csoportban a karcinogén expozíció után. Az eredmények alapján a fogyás nem védte meg az egereket a vastagbél daganattól, illetve a máj elváltozásoktól, még annak ellenére sem, hogy jobb vércukor es leptin szinttel rendelkeztek.

A jövőben további kutatások szükségesek, ám az eredmények így is fontosak. „Az eredményeink alapján a nagymértékű fogyás nem véd meg a daganatoktól.“


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2016 NOV 12 12:00:00/