A gén, ami depresszióssá tesz, akár boldoggá is tehet
Azok a gének, amelyek által hajlamosabbá válhatunk a depresszióra, akár az optimizmus irányába is terelgethetnek bennünket.

Elaine Fox, az Oxford Egyetem professzora és Chris Beevers, a Texasi Egyetem munkatársa több kutatást is összevetett, amelyek a mentális egészség mögött húzódó genetikával foglalkoztak. A szakemberek szerint a genetika és a kognitív torzítások közötti összefüggéseket mentális egészség szempontjából mindenképp érdemes megvizsgálni.


„Kognitív torzításról abban az esetben beszélünk, amikor az emberek folyamatosa egy bizonyos mentális szűrőn keresztül értelmeznek dolgokat. Ez a kognitív torzítás lehet egy negatív szűrő, ami sok esetben sajnos a mentális betegségek kialakulását is magával hozza. Ezt a két terület nem érdemes külön vizsgálni, hiszen erős az összefüggés” – fogalmaz a kutatást vezető Chris Beevers.

„Amikor azonosítunk egy mentális betegséghez köthető gént, és összehasonlítjuk az esetet más, ugyanazzal a génvariánssal rendelkező emberrel, egyértelműen láthatjuk, hogy a környezeti tényezőkön múlik, hogy mi történik az illető mentális egészségével. Éppen ezért arra jöttünk rá, hogy nincs olyan gén, amely egyértelműen mentális betegséghez vezet, olyan gén viszont létezik, amely érzékenyebbé tesz bennünket a környezeti hatásokkal szemben” – teszi hozzá Elaine Fox professzor.


A szakemberek egyetértenek abban, hogy éppen ezért különösen fontos, hogy támogató környezet alakuljon ki azok között, akik különösen érzékenyek.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 AUG 04 16:00:00/