A gyakori szaunázás védelmet jelenthet a demencia ellen
A Kelet-finnországi Egyetem 20 évet felölelő kutatása szerint azok a férfiak, akik heti 4-7 alkalommal szaunáznak, 66 százalékkal kisebb eséllyel kényszerülnek szembenézni a demencia diagnózisával, mint a csupán heti egyszer szaunázó kortársaik. Hasonló összefüggésre korábban még soha nem figyeltek fel a tudósok.

A szakemberek több mint 2 ezer Kelet-Finnországban élő férfit vizsgáltak, és a résztvevőket három csoportra osztották: azok, akik heti egyszer szaunáznak, akik heti 2-3 alkalommal, és akik heti 4-7 alkalommal is élnek a lehetőséggel. Kiderült, hogy minél gyakrabban szaunázik valaki, annál kisebb a demencia esélye: a demencia a leggyakrabban szaunázók körében 66 százalékkal alacsonyabb, míg az Alzheimer-kór 65 százalékkal.

Az Age and Ageing című szaklapban publikált anyag szerint a szauna pozitív hatással van a szív- és rendszerre is, a memóriára gyakorolt jótékony hatása mellett, így az ilyen típusú betegségek esélye is csökken idős korban a rendszeres szaunaátogatások segítségével.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2016 DEC 23 16:00:00/