A gyermekes szülők sem figyelnek oda jobban a radon és a passzív dohányzás mérésére
A Louisville Egyetem ápolási karának kutatói kimutatták, hogy a szülőket saját gyermekeik jelenléte sem motiválja jobban arra, hogy megmérjék és csökkentsék a radon és a passzív dohányzás okozta szennyezettséget otthonukban, pedig mindkettő tüdőrákot okoz.

Az új eredmények ismét azt hangsúlyozzák, hogy nagy szükség lenne felhívni az emberek figyelmét ezeknek a behatásoknak a kockázatára és a gyermekekre gyakorolt hosszú távú hatásaira.

Egy korábbi megelőzési kampány keretében mintegy 550 résztvevőnek osztottak ki tesztkészleteket, amelyekkel a radon és a passzív dohányfüst szintjét mérhették meg otthonukban. A teszteredmények alapján aztán testre szabott intervenciókat javasoltak számukra, amelyekkel csökkenthették a tüdőrák környezeti kockázatait.


Luz Huntington-Moskos a Public Health Nursing című szaklapban megjelent kutatásához az ebből a vizsgálatból származó adatokat elemezte. Arra összpontosított, vajon a 18 éven aluli gyermekükkel egy háztartásban élő szülőket aggasztja-e a tüdőrák kockázata, valamint a radon és a passzív dohányfüst veszélyes kombinációja.


A radon, a talajban lévő urán lebomlásából származó, természetesen előforduló radioaktív gáz a házak alapjában kialakult apró repedéseken és lyukakon keresztül jut be az otthonokba, ahol megrekedhet. A radon és a dohányfüst szinergisztikus hatást gyakorol, ami nagymértékben megnöveli a tüdőrák kialakulásának kockázatát.


A kutatók elmondták, hogy Kentucky államban különösen fontos felhívni a lakosság figyelmét a radon és a dohányfüst elegyének megakadályozására, mert ebben az államban a legmagasabb a tüdőrák előfordulása az egész országban. Az állam geológiai jellemzői is elősegítik, hogy a radon nagy koncentrációban szabaduljon fel a talajból.

A szakértők felhívták a figyelmet, hogy olcsó radon tesztkészletek a barkácsboltokban is kaphatók, a radonszennyezéssel foglalkozó szakemberek által beszerelt szellőzőrendszerek segítségével pedig visszaszorítható a radon veszélyes szintje.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 SZE 13 09:00:00/