A halolaj kapszula visszafordítja a zsíros étrend hatásait
A Journal of Physiology című szakfolyóiratban megjelent cikk szerint a halolaj tartalmú étrendkiegészítőkkel vissza lehet fordítani a zsírban gazdag étrend hatásait.

A São Pauló-i Egyetem kutatói kimutatták, hogy az egereknek adott halolaj tartalmú táplálékkiegészítő megakadályozta vagy visszafordította a zsírdús étrend káros hatásait. Ez is alátámasztja a halolaj kapszuláknak tulajdonított kedvező egészségügyi tulajdonságokat, és arra utal, hogy emberekben hatékonyan alkalmazhatók lehetnek az elhízás és a 2-es típusú diabétesz megelőzésére.


A halolaj kapszula számos felismert előnye miatt népszerű étrendkiegészítőnek számít. A zsírban gazdag étrend inzulin-rezisztenciához, hízáshoz és magas koleszterinszinthez vezethet, ami elhízást és 2-es típusú diabétesz kialakulását eredményezheti. Az új kutatás első alkalommal mutatta ki azt, hogy a halolaj fogyasztása megelőzheti és ellensúlyozhatja a zsírdús étrend káros hatásait.


A kutatók 4 hétig tartottak zsírdús étrenden olyan egereket, amelyeket halolajjal tápláltak. Ezután összegyűjtötték és elemezték testzsír mintáikat, és összehasonlították ezeket olyan zsírdús étrenden élő egerekével, amelyek nem fogyasztottak halolajat. A szakértők az anyagcserét, a zsírlerakódást és az inzulin-rezisztenciát befolyásoló tényezőket is mérték.


Maria Isabel Alonso-Vale professzor, a tanulmány vezetője így foglalta össze az eredményeket: „Kutatásunk azt mutatja, hogy a halolaj tartalmú étrendkiegészítők más stratégiákkal együtt felhasználhatók az inzulin-rezisztencia és az elhízás megelőzésére. Fontos azonban megjegyezni, hogy mivel a kísérletet egereken végeztük, az eredmények nem feltétlenül alakulnak pontosan ugyanígy az emberek esetében. Ezt további humán kutatásokkal kell kideríteni.”


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 SZE 01 09:00:00/