A hepatitis B és C vírus Parkinson-kórhoz is vezethet
Növekszik a Parkinson-kór kialakulásának esélye, amennyiben a páciens szenvedett már hepatitis B vagy C fertőzésben.
A szakemberek szerint mintegy 75 százalékkal nagyobb a kockázata a Parkinson-kór kialakulásának a hepatitis vírusokkal találkozók körében, ami egy igen jelentős eltérésnek számít, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni. A CDC (az USA fő népegészségügyi szervezete) becslése szerint 850 ezer és 2,2 millió között van azoknak az embereknek a száma az Egyesült Államokban, akik krónikus hepatitis B-vel fertőzöttek, míg 2,7 és 3,9 millió között van a krónikus hepatitis C fertőzöttek száma.

A hepatitis B vér és testnedvek útján terjed, a védekezés nélküli szex, a közös injekcióstű-használat , a nem steril tű használatával történő tetoválás, a fertőzött borotvának vagy fogkeféjének használata mind kedvez a vírus terjedésének. A hepatitis C vér útján terjed, a közös tű-, borotva-, fogkefehasználat itt is megjelenik, azonkívül anya is áthatja gyermekének a fertőzést a szülés során.

Bár mindkét fertőzés súlyos betegségekhez vezethet, sok embernek hosszú ideig egyáltalán nincsenek tüneteik, ami megnehezíti a betegség kezelését, a terjedés megállítását.

„A Parkinson-kór kialakulása mögött komplex genetikai és környezeti tényezők állnak. Elképzelhető, hogy maga a vírus járul hozzá a kór kialakulásához, de lehetséges az is, hogy a Parkinson-kórra hajlamos emberek a hepatitis vírusra is érzékenyebbek” – mondja a kutatást vezető Dr. Julia Pakpoor, az Oxford munkatársa.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 ÁPR 04 12:00:00/