A hepatitisz C elleni terápia csökkentheti a májátültetések szükségességét
Az antivirális gyógyszerekkel végzett kezelés a legújabb kutatás szerint csökkentheti a májátültetés szükségességét a súlyos májkárosodásban és hepatitisz C-ben szenvedő betegek esetében.

A Barcelonában megrendezett Nemzetközi Máj Kongresszuson közzétett kutatáshoz 103 májátültetésre váró, súlyos májbetegségben és hepatitisz C-ben szenvedő európai beteget vizsgáltak.

Az alanyokat közvetlen hatású antivirális gyógyszer-kombinációval kezelték hepatitisz C ellen. Az eredmények azt mutatták, hogy a betegek 35 százaléka olyan mértékű javulást mutatott, hogy nem volt többé szükségük sürgős májátültetésre, 20 százalékuk pedig annyira javult, hogy egyáltalán nem volt többé szükségük májátültetésre.


„A kutatás eredményei rendkívül biztatók, de nem szabad elfelejteni, hogy egyelőre nem tudjuk, mennyi ideig fog tartani a klinikai állapotjavulás” – hívta fel a figyelmet a tanulmány szerzője, Dr. Luca Belli, a milánói Niguarda Kórház gasztroenterológiai és hepatológiai osztályának munkatársa. A szakértő úgy véli, további nemzetközi kutatásokra lesz szükség ahhoz, hogy kiderüljön, hogyan alakul a transzplantációs listáról lekerült betegek állapota. Nagyon fontos, hogy értékeljék a halálozás, a májdaganat fejlődésének és a máj további leromlásának hosszú távú kockázatát.


 
Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 MÁJ 13 09:00:00/