A hiperaktív gyerekek hajlamosak a falásrohamokra
A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral (ADHD) diagnosztizált csemeték körében gyakoribb egy falásrohamokkal járó táplálkozási zavar kialakulásának kockázata – derül ki egy friss kutatásból.
A kontrollvesztett evés szindróma (LOC-ES), mint ahogy az nevéből is látszik, azzal jár, hogy az érintettek olykor elveszítik az önuralmukat evés közben, így akkor sem tudják abbahagyni, ha már tudják, hogy meg kellene tenni – magyarázták az egyesült államokbeli Johns Hopkins Children’s Centre munkatársai.

A vizsgálat során 79 nyolc és tizennégy év közötti gyermeket vettek górcső alá, s felmérték az ADHD-val és az étkezési zavarral kapcsolatos tüneteiket. Bebizonyosodott, hogy a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral élőknél 12-szer magasabb a probléma kialakulásának kockázata.

A túlsúlyos és elhízott résztvevők közül a kontrollvesztett evés szindrómában szenvedőknél hétszer gyakoribb volt az ADHD, mint azoknál, akiknél nem figyeltek meg étkezési zavart.

A tesztek során impulzívnak tűnő kicsiknél pedig magasabb volt a LOC-EC kialakulásának veszélye – akár ADHD-val éltek, akár nem.

A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral és kontrollvesztett evés szindrómával egyszerre küszködő gyerekek magatartása sokkal impulzívabb volt, ami még inkább megnyilvánult az étkezési szokásaikban – tette hozzá a kutatást vezető Dr. Shauna Reinblatt pszichiáter az intézmény sajtóközleményében.

Dr. Shauna elmondta, hogy a két betegség mögött akár egy harmadik, közös kockázati tényező is állhat, például örökölt hajlam az impulzivitásra.

Az eredmények az International Journal of Eating Disorders című szaklapban jelentek meg.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 MÁR 07 17:00:00/