A hosszabb ideig tárolt vérkészítmények transzfúziója akár ártalmas is lehet a betegeknek
Napjainkban a vérátömlesztés jóformán rutineljárásnak számít a kórházi betegellátásban. Az Amerikai Egyesült Államokban körülbelül 5 millió páciens részesül transzfúziós kezelésben évente. A Columbia University Medical Center kutatói által végzett legutóbbi tanulmány szerint viszont a transzfúzió előtt hosszabb ideig tárolt vérkészítmények a bennük felhalmozódó, potenciálisan káros mennyiségű vastartalom miatt akár ártalmasak is lehetnek a páciensek számára.
„Minél hosszabb ideig tárolnak egy vérkészítményt, annál nagyobb mértékű sejtkárosodás megy benne végbe.” – nyilatkozta a kutatás egyik vezetője, Eldad Hod, a CUMC Patológia és Sejtbiológia Tanszékének egyik docense. Kutatásuk során 1, 2, 3, 4, 5 és 6 hétig tárolt vérkészítményeket teszteltek 60 egészséges, önkéntes alanyon, akiket a transzfúzió utáni első 20 órában szoros megfigyelés alatt tartottak.

Órákkal a vérátömlesztést követően már mérhető volt, hogy a 6 hétig tárolt véreket kapó 9 résztvevőből 7-en nem tudták rendesen lebontani a károsodott vérsejteket, így nagy mennyiségű többletvas került a szervezetükbe. Ugyan a transzfúziós vér egyik résztvevőre sem volt káros hatással, korábban már kimutatták, hogy a vérben keringő, megnövekedett vasmennyiség növeli a vérrögképződés és a különböző fertőzések rizikóját. „A tényleges szövődmények kialakulása valószínűleg alacsony, de azt figyelembe véve, hogy évente milliók szorulnak vérátömlesztésre, és becslések szerint a felhasznált vérkészítmények 10-20%-át tárolják 5 hétnél tovább, akár 1%-os rizikónövekedés is jelentős számú beteget érinthet.”- nyilatkozta Dr. Hod.

„Javaslatunk bizonyára vitákat fog elindítani, de eredményeinket figyelembe véve javasoljuk a transzfúziós célra felhasznált vérkészítmények tárolásának 5 hétben való maximalizálását.”- jelentette ki a tanulmány társ-vezetője, Steven Spitalnik, a CUMC Patológia és Sejtbiológia Tanszékének egyik professzora.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 JAN 26 09:00:00/