A játszóterek megfelelő kialakításával aktivitásra bírhatóak a gyerekek
Állandó probléma a fejlett országokban, hogy a gyerekek nem mozognak eleget, és a szabadidejüket is inkább képernyő előtt töltik. A Missouri Egyetem kutatói vizsgálataik alapján azonban azt találták, hogy a játszóterek megfelelő kialakításával változások érhetőek el e téren.

A szakemberek megállapították, hogy ha megfelelő zónákra osztják a játszótereket, ahol speciális játékokra van lehetőség – például kosárlabda, kickball -, akkor a gyerekek hajlamosabbak több időt is eltölteni a szabadban, és ezáltal közelebb érnek az áhított célhoz, ami napi szinten minimum egy órányi mozgást jelent. A The Physical Educator című lapban közzétett vizsgálat során a kutatók lépésmérőt helyeztek a résztvevők lábára, majd egy részüket hagyományos játszótérre, másik részüket zónákra osztott játszótérre küldték, és megállapították, hogy utóbbiak jóval többet mozogtak.


Stephen Ball, az Egyetem munkatársa úgy véli, a nyári szünet különösen alkalmas arra, hogy a gyerekek többet mozogjanak, többet játszanak a szabadban, aminek úgy tűnik nagyon hatásos módja az a fajta játszótér, ahol többféle sportot is kipróbálhatnak, csapatban játszhatnak, és a sportot szórakozásként élhetik meg.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 AUG 12 16:00:00/