A jelnyelven beszélők perifériás látása és reakcióideje is jobb
A Sheffield Egyetem kutatói arra a felismerésre jutottak, hogy a perifériás látásukban jobb reakcióidővel bírnak azok, akik használják a brit jelnyelvet.
Amint arról a kutatást vezető dr. Charlotte Codina beszámolt, egy vizsgálat során a brit jelnyelvi tolmácsok reakcióideje sokkal jobbnak mutatkozott, mint a többi emberé, ami azt jelzi, hogy ez a munka nem csupán érdekes, de a perifériális mezőre is kedvezően hat, így többek között a vezetésben, a sportolásban, vagy például a játékvezetés során is nagy hasznot jelenthet.

A Frontiers in Psychology című lapban közzétett vizsgálat során még arra is fény derült, hogy a siket felnőttek perifériás látása és reakcióideje mind a halló, mind a brit jelnyelven kommunikálókénál jobb volt, ami alátámasztja azt a korábbi megfigyelést, miszerint annak, akinek megsérül az egyik érzékszerve, felerősödik valamelyik másik érzékelése.

A brit jelnyelv a leggyakrabban használt jelnyelv az Egyesült Királyságban, nagyjából 145 000-en használják, saját nyelvtani rendszere és szókészlete van.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 FEB 10 09:00:00/