A jóga jótékony hatással van a hátfájásra
A jóga rövidtávon jó hatással van a krónikus hátfájással küzdő páciensekre, ugyanakkor a hosszú távú hatásról egyelőre nincsenek bővebb információink.
A Cochrane Library című szaklapban publikált friss összefoglaló kutatás (ún. review) szerint a jóga hatására nem csak a fájdalom csökken, de a mindennapi élet is élhetőbbé válik, mivel a megszokott tevékenységek könnyebben lesznek elvégezhetők.

A hát alsó részét átjáró fájdalom igen gyakori panasz, és az esetek nagy részében vény nélkül kapható gyógyszerekkel és egyszerű otthoni kezeléssel megoldható a probléma. Amikor azonban a tünet három hónapnál hosszabb ideig tart, a fájdalom krónikusnak nevezhető: ilyenkor van általában szakértői segítségre szükség.

Több kutatás is bizonyítja, hogy a testmozgás segít, ha krónikus hátfájásról van szó, különösen a jóga az, ami pozitív hatással van a legtöbb emberre. Az áttekintő elemzésbe a szakemberek 12 korábbi vizsgálatot vontak be, melyek során összesen 1080 férfi és nő szervezetének reakcióit figyelték jógaterápia közben, akiknek életkora 34 és 48 éves kor között alakult. A felmérésekre az Egyesült Királyságban, Indiában és az USA-ban került sor.

Hét kutatás a jógát a mozgásszegény életmóddal, három a hátfájás-specifikus gyakorlatokkal vetette össze , míg a többi különféle önsegítő könyvek eredményeit vizsgálta. Kiderült, hogy a jóga ugyan csökkentette a fájdalmas tüneteket, ez viszont csak rövidtávú eredmények, vagyis további kutatásokra van szükség.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 JAN 23 09:00:00/