A jojó-diéta extra súlygyarapodást okoz
Az Exeter és a Bristol University friss kutatása azt vizsgálta, hogy mi az oka annak, hogy az alacsony kalóriás diétáknak általában az a vége, hogy a böjtös időszak végén túlevésre, ezért aztán súlygyarapodásra kerül a sor.
A jojó-diétázás (amikor egy diétás időszakot normális táplálkozás majd újabb diéta követ) azért vezethet végül súlygyarapodáshoz, mert a diétázós időszakokat az agy éhezésként érzékeli, ezért a szervezet hajlamos több zsírt felhalmozni, hogy biztosítja az életben maradást hosszútávon.

Az Exeter és a Bristol University friss kutatása azt vizsgálta, hogy mi az oka annak, hogy az alacsony kalóriás diétáknak általában az a vége, hogy a böjtös időszak végén túlevésre, ezért aztán súlygyarapodásra kerül a sor.

A szakembere szerint ilyenkor a szervezet éhezést érzékel, ezért a későbbi kalóriabevitel során több zsírt raktároz el a túlélés érdekében, amit aztán leadni is nehezebb. Az Evolution, Medicine and Public Health című szaklapban publikált anyag madarakat és emlősöket is vizsgált.

Az állatok mindig híznak, amikor annak lehetősége felmerül, hogy hosszú ideig nem jutnak táplálékhoz, ezért aztán a kerti madarak mind kövérebbek egy olyan időszak után, amikor télen nehéz a közelben magokat találni.

„Meglepő módon matematikai modellünk egyértelműen megmutatja, hogy az átlagos hízás a diétázók esetében a szigorú napokat követően mindig jelentősebb, mint azoknak körében, akik soha nem diétáztak” – mondja a kutatást vezető Dr. Andrew Higginson, a University of Exeter pszichológia professzora.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2016 DEC 09 16:00:00/