A kalóriabevitelünk nem függ az éhségérzetünktől
Egy friss kutatás szerint nincs összefüggés aközött, hogy valaki mennyire éhes, illetve, hogy mennyi kalóriát fogyaszt el az evés során. A Sheffield Egyetem szakemberei arra világítanak rá tanulmányukban, hogy az étvágycsökkentő hatással reklámozott termékek a legtöbb esetben nem befolyásolják a bevitt kalóriamennyiséget.

Az Egyetem Onkológiai és Anyagcsere Tanszékének kutatói dr. Bernard Corfe vezetésével 462 tanulmányt néztek át, és ezek alapján jutottak a fenti következtetésre. A tanulmányok mindössze hat százaléka számolt be arról, hogy az energiabevitel és az étvágy között bármilyen összefüggés kimutatható lenne, és ezeknek is csupán a fele világított rá a konkrét összefüggésre.


Dr. Corfe úgy véli, további kutatásokra lesz szükség annak kiderítése érdekében, hogy vajon az étvágyon kívül akkor mégis mi befolyásolhatja azt, hogy mennyit eszünk. A szakemberek a környezeti tényezőket is számba kívánják venni, illetve azt, hogy az evéshez kapcsolódó szórakoztató tevékenység, vagy a társaság mekkora befolyásoló erővel bír.


Dr. Corfe szerint mindez azért különösen fontos, mert ezáltal az elhízás okainak kiderítése terén is előrelépéseket tehetnénk, illetve az élelmiszergyártókat is arra lehetne ösztönözni, hogy valóban jóllakottságot előidéző termékekkel álljanak elő.

A kutatás további részleteiről a Food and Science Nutrition című lapban olvashatnak az érdeklődők.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2016 OKT 27 16:00:00/