A kalóriajelzések 10 százalékkal csökkentik a kalóriafogyasztást
Képzeljük csak el, hogy épp ebédet rendelünk a gép mellett, amikor – épp a fizetés előtti pillanatban – egy piros kis jelzőlámpa figyelmeztet, hogy a szendvics, amit kérünk, a kelleténél több kalóriát tartalmaz. Vajon akkor is megvennénk? A Pennsylvaniai Egyetem friss kutatása szerint nem, a többség ilyenkor egy alacsonyabb kalóriatartalmú változatot választ.

Amikor a szakemberek tesztelték a módszert, és kis jelzőlámpákkal figyelmeztették az ebédjüket kiválasztó önkénteseket, felfedezték, hogy komoly visszatartó ereje van a kalóriajelzéseknek. A színes jelzőlámpák segítségével a kalóriabevitel összességében véve 10 százalékkal csökkent, legalábbis ahhoz az opcióhoz képest, amikor kalóriainformáció a rendelés mellé egyáltalán nem volt elérhető.


A Journal of Public Policy and Marketing című szaklapban publikált anyag szerint a kalóriajelzések leginkább az online környezetben hatékonyak, ahol nincs más tényező, ami elvonná a vásárlók figyelmet, és a számokkal jelzett kalóriainformáció épp olyan hatékony, mint a színes kis jelzőlámpa.


Az FDA már bejelentette, hogy 2017 májusától kötelező lesz a kalóriainformációt a termékeken feltüntetni minden étteremben, ételautomatánál és ételt szállító cégnél. A cégek választhatnak, hogy a számozott verziót választják-e.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 JÚN 21 09:00:00/