A kedvezőtlen bélflóra lehet a magasvérnyomás egyik oka
Egy nemrégiben megjelent kutatás eredményei szerint a bélben élő mikroorganizmusok (mikrobióta) is szerepet játszhatnak a magasvérnyomás kifejlődésében patkányokban. A kutatást a Physiological Genomics című kiadványban közölték.
A kutatók a patkányok két csoportját tanulmányozták. Az első csoport tagjai magasvérnyomástól szenvedtek, míg a másik csoportban normális volt a patkányok vérnyomása. Ezután eltávolították a biológiai anyag egy részét a vastagbélből mindkét csapatnál, majd minden állat 10 napig antibiotikum kúrán volt, így ezekkel az intézkedésekkel csökkentették a természetes mikrobiótát. Mindezek után a kutatók magasvérnyomású állatokból származó mikroorganizmusokat ültetettek be a normális vérnyomású patkányokba, míg a magasvérnyomású patkányoknál pont fordítva.

Az eredmények szerint abban a csoportban, ahol a magasvérnyomású mikrobióta került beültetésre, növekedtek a vérnyomás értékek. Meglepő módon a normális mikrobiótával kezelt patkányok vérnyomása nem csökkent szignifikánsan, csak minimálisan.

A kutatás eredménye alátámasztja azt az elképzelést, miszerint a mikrobióta jelentős szerepet játszik a magasvérnyomás kifejlődésében, s a probiotikumok fontos szerepet kaphatnak a betegség kezelésében.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 FEB 16 09:00:00/