A klímaváltozás miatt Európában is lehet dengue-járvány
Ha tovább melegszik a hőmérséklet, növekszik annak esélye, hogy bizonyos szúnyogok által terjesztett vírusos betegségek kezdjenek terjedni Európában, a dengue-járvány így egyre nagyobb területeket érhet el – állítják a svéd Umeåi Egyetem szakemberei az EBioMedicine című szaklapban publikált kutatásukban.

„Nemzetközi egészségügyi kockázatot jelent, hogy a dengue-vírusok és az Aedes-szúnyok egyre szélesebb földrajzi egységet érintenek a klímaváltozás miatt. Ahogyan a hőmérséklet egyre növekszik, az Aedes aegypti és Aedes albopicturs fajok, amelyek a dengue-lázat terjesztik, nagyobb területeken terjedhetnek el” – mondja a kutatást vezető Jing Liu-Helmersson.


Azt már korábbi kutatások is bizonyították, hogy a felmelegedés a trópusi és szubtrópusi szúnyogok által terjesztett vírusok terjedéséhez vezethetnek, de ez az első kutatás, amely azt vizsgálja, hogyan is terjeszti a szúnyog a betegséget az emberek között. Ennek vektoriális kapacitása számos tényezőtől függ: melegebb hőmérsékleten a vírus gyorsabban szaporodik, és a fertőzés is gyorsabb, ahogyan annak aránya is növekszik, hogy a nőstényszúnyogok mennyire csípnek. Ennek eredményeként szélesebb annak az időszaknak az ablaka, amikor a szúnyogok a dengue-lázat terjeszthetik.


A dengue-láz járvány valószínűségének kiszámítása érdekében az Umeåi Egyetem munkatársa a Aedes-szúnyogok vektoriális kapacitását tanulmányozták, így kiderült, hogy Dél-Európában jelenleg is esély van arra, hogy nyáron dengue-járvány törjön ki.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a dengue a világ leggyorsabban terjedő vírusos fertőzésévé nőtte ki magát az elmúlt 20 évben.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 ÁPR 18 14:35:46/