A kritikus állapotú betegek visszaesést okozhatnak az osztály többi betegénél
A University of Chicago orvosai a JAMA kiadványban megjelent tanulmányban írtak le egy új jelenséget: egy kritikus állapotú beteg az osztályon fekvő más betegek állapotára gyakorolt hatását.
A kutatók eredményei szerint, amikor egy tipikus 20 ágyas osztályon az egyik beteg állapota rosszra fordul – szívmegállása lesz, vagy intenzív osztályra kell szállítani -, ezen osztály többi betegénél is nagyobb a visszaesés kockázata.

Egy kritikus állapotban lévő beteg visszaesése utáni első hat óra alatt annak az esélye, hogy egy másik beteg állapota is rosszra fordul 18%-kal növekszik a többi osztályhoz képest. Amennyiben a hat óra alatt kettő hasonló esemény történik, még egy hasonló eset bekövetkezésének kockázata 53%-ra ugrik. A kockázat még magasabb volt, ha mindez éjjel történt.

„Ez a tanulmány figyelemfelhívás minden klinikai dolgozó számára” – nyilatkozta a kutatás szerzője, Dr. Matthew Churpek, a University of Chicago docense. „Az adataink szerint, ha egy osztályon kritikus állapotú beteg van, fontos rutinszerűen a többi beteg ellenőrzése is.”

Szerencsére az ilyen események egészen ritkák. 2009 és 2013 között nagyjából 84.000 nem intenzív ellátást igénylő felnőtt beteg feküdt a University of Chicago Medicine falai között, ebből 4.107 beteg esetén volt szükséges intenzív ellátás, míg 179 esetben történt szívmegállás (ez az esetek 5%-a). Ezen betegek általában idősebbek és férfiak voltak, s átlagosan 13 napot töltöttek a kórházban, négyszer hosszabb időt, mint a többi beteg.

A kutatás célja a szomszédos betegek megnövekedett kockázatának előrejelzése és számszerűsítése volt. A kutatók szerint ilyenkor az orvosok és a nővérek átmenetileg főleg a kritikus állapotban lévő betegekre figyelnek, azonban további kutatások szükségesek a jelenség pontos tisztázására.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 JAN 04 09:00:00/