A krónikus fáradtság létező dolog, és a vérből is kimutatható
Egyes szakemberek szerint a krónikus fáradtság nem egy létező állapot, hanem inkább egy tünet, amely más problémákról árulkodik.

Sokan érvelnek arról, hogy a krónikus fáradtság olyasmi, ami csak a fejünkben van jelen, és elég a hozzáálláson változtatni. Egy friss kutatás szerint ugyanakkor létező állapotról van szó, amely egészen konkrét módon befolyásolja a vérképet, ilyesformán egyszerűen kimutatható.


Érdekes módon azok a változások, amelyek ilyenkor a szervezetben végbemennek, a leginkább a téli álmot alvó állatok testének változásaihoz hasonlhatók. Fontos felfedezés ez, hiszen a krónikus fáradtság több százezer ember életét keseríti meg világszerte. Azzal, hogy a betegség a vérből kimutatható, vélhetően a kezelés is egyszerűbbé válik.


A probléma rendszerint a 20-as, 30-as években, illetve a 40-es évek elején jelenik meg, és egy időben juppiláznak is becézték, mivel főként a fiatal üzletemberek körében gyakori jelenség.

A San Diego-i központú Kaliforniai Egyetem munkatársai 45 krónikus fáradtsággal küzdő és 39 ember vérmintáit elemezték, és azonosítottak olyan elemeket a vérből, amelynek segítségével 90 százalékos biztonsággal megállapítható volt, hogy ki küzd krónikus fáradtsággal.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 SZE 08 16:00:00/