A legkorszerűbb sugárterápiás készülék Budapesten
Az Országos Onkológiai Intézet használhatja mostantól azt a 800 millió forint értékű lineáris gyorsító beszerzést, amelyet pénteken adtak át. Az intézmény saját költségvetéséből fedezte a fejlesztést. 
Kásler Miklós, az intézet főigazgatója elmondta, egy hogy 23 éves készüléket cseréltek le a most részletre megvásárolt berendezéssel.

A lineáris gyorsító különböző energiájú foton- és elektronsugárzás előállítására képes. A berendezés speciális tulajdonsága a nagy intenzitású sugárnyalábbal történő kezelés, így jelentősen rövidül a besugárzási idő. Fontos része az integrált képalkotás, amelynek során röntgenfelvétellel és CT-vizsgálattal ellenőrzik és javítják a betegek beállításának pontosságát, közvetlenül a sugárkezelések megkezdése előtt, vagy akár közben is. Ezt segíti a minden irányban távvezérléssel mozgatható kezelőasztal. A módszer előnye az ép szövetek és a védendő szervek kímélete, amely csökkenti a mellékhatásokat. 

A készülék lehetővé teszi az úgynevezett forgóíves intenzitásmodulált sugárkezelést is, amellyel szabálytalan alakú daganatok besugárzása rövid idő alatt úgy végezhető el, hogy a közeli egyéb szervek és egészséges szövetek dózisterhelése minimális marad. A készülék alkalmas az úgynevezett mozgó céltérfogatok besugárzására is, vagyis folyamatosan tudja követni - elsősorban a mellkasi régióban - a légzés miatt elmozduló daganatot. A nagy pontosság és a képi ellenőrzés miatt kisméretű daganatok besugárzása is végezhető a készülékkel koponyán belül és kívül is.

Az új készüléknek köszönhetően csökkenhet a sugárterápiára várók előjegyzési ideje az országos centrumként működő intézetben, továbbá használatával az Országos Onkológiai Intézet újabb nemzetközi klinikai kutatási programokba kapcsolódhat be. 

Tarlós István főpolgármester az átadáson azt mondta, a fővárosi önkormányzatnak nincs ugyan köze a gép beszerzéséhez, és a kórházak már nem az önkormányzatokhoz tartoznak, de a fővárosi önkormányzat mégis igyekszik támogatni az egészségügyet.

A városvezető emlékeztetett: készítettek népegészségügyi akciótervet, nagy figyelmet fordítanak a hajléktalanok egészségügyi ellátására, és jelentős összeggel támogatták a budapesti Szent Margit Kórház beruházásait is.

Tarlós István örömét fejezte ki, hogy Budapestre került a világ egyik legkorszerűbb sugárterápiás berendezése, amely a daganatos betegségek diagnosztizálásában és kezelésében nyújt fontos segítséget.


Forrás: mti.hu
2014 OKT 11 00:41:55/