A légszennyezettség halvaszületést okozhat
Van összefüggés a levegő szennyezettsége és a halvaszületés között, állítja egy friss kutatás, amelyet a finn Oului Egyetem munkatársai végeztek.

„Minden jel arra mutat, hogy a tavalyi év világszerte bekövetkezett 2,6 millió halvaszületésének többsége elkerülhető lett volna. A komolyabb ok-okozati összefüggés felállításához további kutatásokra van szükség, ha azonban ezek is megerősítik a feltételezést, újabb szempontból is tárgyalni kell a légszennyezettség veszélyeit” – mondja Marie Pedersen, a Koppenhágai Egyetem epidemiológus munkatársa, aki maga nem vett részt a kutatásban.


Nem ez az első kutatás, amely hasonló összefüggésre mutat rá, de az Oului Egyetem munkatársai most három tanulmányt is megvizsgáltak, amelyekhez az Egyesült Államokban és Ázsiába is végeztek felméréseket.


Kiderült, hogy különösen a terhesség utolsó trimeszterében problematikus a levegő szennyezettsége, ami már a halvaszületés kockázatát is növeli. Az Occupational & Environmental Medicine című szaklapban publikált anyag felhívja a figyelmet arra, hogy a halvaszületés globális probléma, de az esetek egy jelentős része elkerülhető volna.


Természetesen nem csupán a légszennyezettség, hanem az elhízás, a fertőzések, az alkohol, a foglalkozási ártalmak és a stressz is okozhat halvaszületést.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 JÚN 12 12:00:00/