A legtöbb ember több mint 42 ezer szót ismer
Vajon hány szót ismerünk? A nyelvészek és a kutatók sem értenek ebben mindig egyet, mivel meglehetősen nehéz megbecsülni a pontos számot. A Frontiers in Psychology című szaklapban publikált anyag szerint az átlagos angol anyanyelvű amerikai kb. 42 ezer szótári szót ismer.

„A kutatásunkat nagy mértékben támogatta az a holland tévétársaság, amely arra kért bennünket, hogy rendezzünk egy nemzeti szintű kutatást, amely a szókincset méri fel” – mondja a kutatást vezető Marc Brysbaert, a belga Ghent Egyetem munkatársa. A szakmai csoport által összerakott teszt azután a tévében is lement, és már az első hétvégén 300 ezer holland anyanyelvű nőző töltötte ki. A kérdőívet később angol és nem angol anyanyelvűek egyaránt kitöltötték, mert elkészült spanyol és angol változata is, ezen felül az internetes változatot a Facebookon és a Twitteren is meg lehetett osztani.


Maga a teszt egyszerű: a képernyőn egy kérdés jelenik meg, és a kitöltőnek el kell döntenie, hogy ez egy létező szó-e vagy sem. Vannak olyan hangalakok is, amelyek fonotaktikailag (angol) szónak néztek ki, de nem létezik a valóságban az adott szó. Az angol listán 62 ezer szó szerepel. Mivel a felméréshez meg kellett adni pár demográfiai adatot is (pl. életkor, nem), így meg lehetett becsülni, hogy az átlagos angol anyanyelvű amerikai 42 ezer szót ismer. Az életkorral azonban ez a szám növekszik, egy 60 év körüli felnőtt szókincse már mintegy 48 ezer szóból áll.



Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 AUG 25 09:00:00/