A lovaglás javítja a gyermekek kognitív képességét
A Frontiers in Public Health c. folyóiratban közzétett tanulmány szerint a lovaglás során, a ló mozgásából eredő rezgő hatások az ún. szimpatikus idegrendszer aktiválása révén fejlesztik a gyermekek tanulási képességeit.
„Korábbi tanulmányok már kimutatták a lovaglás, fizikai- és mentális egészségre gyakorolt pozitív hatásait, de a mögötte rejlő mechanizmusokról kevés információval rendelkeztünk.” – mondja Mitsuaki Ohta, a Tokyo University of Agriculture tanára.

A gyermekek viselkedés vizsgálatához a ‘Go/No-go’ nevű, kognitív képességek felmérésére alkalmas tesztet használták. A szellemi teljesítményt egy egyszerű számtani példával mérték.

Az eredmények azt mutatták, hogy a lovaglás után a gyermekek sokkal jobban teljesítették a viselkedési feladatokat. Ugyanez a számtani felmérésen nem volt kimutatható, melyet annak túlzott egyszerűségével magyaráztak a kutatók.

A lovaglás tehát javíthatja a kognitív képességeket – tanulás, memória és a problémamegoldás – a gyermekek körében. Otha ezt a megfigyelést azzal magyarázza, hogy a ló speciális mozgása aktiváló hatással bír a gyermekek szimpatikus idegrendszerére.

Az állatokkal való interakció sokféleképpen befolyásolja a gyermekek fejlődését. Segít a döntéshozás, a következetesség, az összetett érzelmek és non-verbális kommunikáció megtanulásában.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 MÁR 09 12:00:00/