A lufik veszélyesebbek, mint a sörétes puska
A léggömbök kipukkasztása nagyobb zajjal járhat, mint egy sörétes puska elsütése – így akár maradandó halláskárosodást is okozhat – figyelmeztetnek a University of Alberta kutatói.
Bill Hodgetts és Dylan Scott hallás szakértők – mindketten kisgyermekes apukák – megmérték milyen hangos valójában, ha az ember füle mellett kipukkan egy lufi. Külön megmérték, hogy milyen ha egy tűvel pukkasztják ki, milyen hangos, hogyha addig fújják, míg szét nem reped, illetve milyen zajjal jár, ha kezükkel összenyomva durran szét. Vizsgálatuka az inspirálta, hogy megfigyeléseik szerint a születésnapi zsúrok kézen fogva járnak a lufi pukkasztással.

Hangosabb, mint egy 12-es kaliberű puska

A leghangosabb zajjal a túlfújt, szétrepesztett lufi járt – 168 decibellel, mely 4 decibellel hangosabb, mint egy 12-es kaliberű sörétes puska. Itt megjegyzendő, hogy a Kanadai  Munkavédelmi Központ 140 decibelben határozta meg a maximális zajszintet, melyet egy egyénnek legfeljebb javasolt elviselnie. „Elképesztő hangos” –mondja Scott, „és hihetetlen, hogy mennyire nem is gondolunk rá, hogy ártalmas is lehet.”

A napon való leégéssel azonos egészségügyi kockázata van

Halláskárosodás akkor jelentkezik, amikor a belső fül finom szőrsejtjei – melyek nem nőnek újra – a nagy hanghatás hatására lekopnak. Az élet során elszenvedett kumulatív halláskárosodás mechanizmusát, a napfényen való égés káros egészségügyi hatásaival állítják összefüggésbe. Az életünk során mindkét esetben összeadódnak a káros behatások. A kutatók tanulmányuk eredményei alapján hangsúlyozták, hogy ugyanolyan természetesnek kellene lennie a gyermekek hallásának védelmének, mint a bőrük védelmének a napsugárzás ellen.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 FEB 03 09:00:00/