A magas vérnyomás véd demencia ellen?
Az általános szakmai vélekedés szerint a magas vérnyomás és egyéb szívbetegségek növelik a demencia kialakulásának előfordulását. Egy friss kutatás alapján azonban úgy tűnik, hogy az idős korban kialakuló magas vérnyomás csökkentheti az időskori demencia kialakulásának kockázatát.
A University of California kutatói 559 fő, 90 éves és idősebb pácienst követtek, átlagosan 2,8 éven át. A vizsgálat indulásakor még nem, az utánkövetés alatt azonban 40%-uknál volt diagnosztizálható demencia.

Az eredmények azt mutatták, hogy azoknál az időseknél, akiknél 80 és 89 éves koruk között hipertenzió alakult ki, 42%-kal kisebb valószínűséggel alakult ki demencia 90 éves koruk után, mint azoknál, akiknél nem volt kimutatható magas vérnyomás. Azoknál, akiknél 90 éves koruk felett alakult ki magas vérnyomás ugyanez a szám 63% volt.

„A tanulmány alapján megállapítható, hogy a magas vérnyomás nem jelent kockázati tényezőt a demencia kialakulására, a 90 év feletti korosztályban.” –mondta Maria Corrada M.S., Sc.D., a tanulmány első szerzője (Neurology and Epidemiology, University of California, Irvine).

A jelenség legvalószínűbb magyarázata a következő lehet: A vérnyomásnak el kell érnie egy bizonyos szintet ahhoz, hogy fenn tudja tartani az agy megfelelő vérellátását – mely a normális kognitív működéshez szükséges. Ez a cél vérnyomás érték pedig korral feltehetően változik.

A kutatást az Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association folyóiratban publikálták.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 JAN 28 12:00:00/