A marihuána és a dohány vegyítése növeli a függőség kockázatát
A legújabb kutatás szerint azok az emberek, akik keverik a marihuánát és a dohányt, a függőség nagyobb kockázatának vannak kitéve, és kevésbé motiváltak a leszokásra.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala szerint világszerte egymilliárd ember fogyaszt dohányt és 182 millióan fogyasztanak marihuánát, így e kettő tekinthető a világ két legnépszerűbb élvezeti szerének / kábítószerének. Sokan pénztakarékosságból össze is keverik a kettőt, ráadásul a dohány hatékonyabbá is teszi a kannabisz belélegzését. A kutatók szerint azonban ez a gyakorlat megnöveli a függőség kialakulásának valószínűségét.


Frontiers in Psychiatry című szakfolyóirat július 5-i számában megjelent kutatásukban a szakértők közel 34 ezer marihuána-fogyasztó kérdőíves válaszait elemezték 18 különböző európai, észak- és dél-amerikai, valamint ausztrálázsiai országból, akik a 2014-ben végzett névtelen nemzetközi kábítószer felmérésben részt vettek. Az eredményekből kiderült, hogy a marihuánát a világ különböző részein eltérő módon fogyasztják. A marihuána és a dohány keverése sokkal népszerűbb Európában, mint bárhol máshol a világon.


Az is kiderült azonban, hogy a marihuána fogyasztási módja befolyásolja azt, milyen mértékű motiváltságot éreznek a fogyasztók a leszokásra, illetve az ehhez szükséges professzionális segítség kérésére. Azok a személyek, akik inkább nem keverik dohánnyal a marihuánát, 62 százalékkal nagyobb valószínűséggel akartak professzionális segítséget kérni a marihuána-fogyasztásról való leszokáshoz. Ugyanez a csoport 81 százalékkal nagyobb valószínűséggel akart szakszerű segítséget kérni a dohányzásról történő leszokáshoz is.


A dohányzás káros hatásai közismertek. A marihuána rövidtávú hatásai közé tartozik például a motoros készségek, a munkamemória és a döntéshozási készségek átmeneti elvesztése. A tartós marihuána-fogyasztás a WHO szerint függőséghez, az agyműködés maradandó csökkenéséhez, szív- és tüdőbetegségekhez, valamint néhány daganattípus kialakulásához vezethet.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 JÚL 17 12:00:00/