A másodvélemény életet menthet
Sok beteg érkezik a Mayo Klinikára másodvéleményért vagy diagnózisért, mielőtt elfogadnák valamilyen komplex betegség kezelését. Egy nemrégiben megjelent kutatásból kiderül, hogy a klinikán megforduló, másodvéleményt kérő betegek 88%-a megy haza egy új vagy újra gondolt diagnózissal, mely akár az életüket is megmentheti. Mindössze 12%-uk kap az eredeti elképzeléssel teljesen azonos diagnózist. A kutatás eredményeit a Journal of Evaluation in Clinical Practice című kiadványban közölték.
Amikor az emberek betegek, megoldás reményében felkeresik az orvosukat, azonban a tünetek nem mindig teszik ilyen egyszerűvé a feladatot. Ilyenkor az orvosok is gyakran kérnek egy másodvéleményt, illetve, ha ők nem, akkor gyakran a betegek tesznek így. Ez nem is baj, hiszen gyakran így jutnak hamarabb életmentő beavatkozáshoz vagy kerülnek el felesleges kezeléseket.

A diagnosztikus tévedések számbeli nagyságának felderítése érdekében a kutatók 286 beteg adatait vizsgálták két év alatt (2009. január 1. és 2010. december 31. között). A kutatók összehasonlították az eredeti diagnózist az újonnan kapottal, s az esetek mindössze 12%-ában egyezett meg a kettő. A diagnózis teljes megváltozása a betegek 21%-ánál történt meg, s a betegek 66%-a kapott egy részlegesen megváltozott diagnózist.

„A hatékony kezelés a megfelelő diagnózison múlik” – magyarázta Dr. James Naessens, a kutatás vezetője, a Mayo Klinika munkatársa. „Elképesztő, hogy öt betegből több mint egy teljesen helytelen diagnózist kapott.  Mennyi beteg lehet, akiknél nem kérnek ki másodvéleményt, és ebbe a csoportba esnek.”

A betegek gyakran nem tudják, hogy kérhetnek másodvéleményt, az elsődleges ellátók pedig megbíznak a sokévnyi tapasztalatukban, így gyakran elmaradnak a plusz konzultációk. „Mindezek diagnosztikus hibákhoz, megkésett vagy drágább kezelésekhez, vagy még súlyosabb esetben a beteg halálához is vezethetnek. Szeretnénk bátorítani mindenkit, hogy kérjenek másodvéleményt, különösen, ha az ellátó is bizonytalan.” – fogalmazott a szakember.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 ÁPR 18 17:00:00/