A mediterrán étrend jót tesz az agynak (is)
A szívre jótékony hatással lévő mediterrán étrend az idősebbek mentális egészségét is megőrizheti – derül ki egy nemrégiben megjelent skót kutatásból.
A kutatók három éven keresztül idősek százainál vizsgálta az agy térfogatát. Az eredmények szerint, azok agytérfogata, akik a mediterrán országok étkezési szokásaihoz legközelebb álló étrendet folytatták – így sok zöldséget, gyümölcsöt, olíva olajat és babot fogyasztottak -, nagyobbnak bizonyult azokhoz képest, akik ettől eltérően étkeztek.

„Ez a kutatás a mediterrán diéta védő hatását mutatja meg a normális mentális kognitív funkciók csökkenésével, demenciával és Alzheimer-kórral szemben” – nyilatkozta a kutatás vezetője, Michelle Luciano, a University of Edinburgh munkatársa. „A mediterrán étrend során sok zöldséget, gyümölcsöt, babot, búzaféléket, rizst fogyasztanak az emberek, vaj helyett pedig törekednek az olívaolaj használatára. Mérsékelt mértékben halat, tejterméket és bort is tartalmaz az étrend, azonban a vöröshúsok és a baromfik tiltólistán szerepelnek.”

„A kutatásunkban a kornak volt a legnagyobb szerepe az agytérfogat csökkenésében” – magyarázta Luciano. „A mediterrán diétával azonban felére csökkenthető a normális öregedéssel járó hatás, és ez lenyűgöző eredmény.”

Luciano nem talált kapcsolatot a hal vagy húsbevitel és az agy térfogatának megőrzése között, így mediterrán diéta titka másban rejtőzhet. „Az ételek kombinációja védhet a gyulladások és érrendszeri betegségek ellen, melyek következménye lenne az agysorvadás.”

Heather Snyder, az Alzheimer’s Association egészségügyi és tudományos operációs igazgatója szerint ez a kutatás alátámasztja azt, amit eddig is láttunk. Ezek azonban csak összefüggések, nem mondhatjuk ki, hogy ok-okozati kapcsolat lenne köztük.” Ebben a kutatás vezetői egyetértenek, további kutatások szükségesek az eredmények alátámasztására.”

A kutatás során Luciano és csapata 1000 olyan 70 év feletti skót embertől gyűjtött be étrendi információkat, akik nem szenvedtek demenciától. Több mint a fele esett át 73 évesen agyi képalkotó eljáráson, mely során az agy teljes térfogatát, és a kéreg vastagságát mérték. Három évvel később 401 résztvevőt újra vizsgáltak.

Miután a többi agytérfogatot befolyásoló tényezőt is figyelembe vették (így az iskolai végzettséget, cukorbetegséget, magasvérnyomást és életkort), is kimutatható volt a mediterrán típusú táplálkozás jótékony hatása.

Az Alzheimer’s Association szerint ajánlott a mediterrán vagy a DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension – Diétás Ajánlások a Magasvérnyomás Visszaszorítására) étrend követése, melyet az U.S. National Institutes of Health fejlesztett ki. Ami jó a szívnek, az jót tesz az agynak is. Az egészséges étkezés mellett fontos még a fizikai aktivitás, az élethosszig való tanulás, és a rizikófaktorok kezelése (cukorbetegség, magasvérnyomás).

A kutatást a Neurology című kiadványban közölték online.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 JAN 12 09:00:00/