A megfelelő szexuális felvilágosítás elengedhetetlen!
Magyarországon sajnos még mindig kevés jelentőséget tulajdonítanak a szexuális felvilágosításnak, ami probléma a jövő generációjára nézve. 

Ahogy beköszönt a kamaszkor az egyik legfontosabb teendő a szexuális felvilágosítás és azon belül is a nemibetegségekre való figyelem felhívás és a fogamzásgátlással kapcsolatos információk ismertetésre.


A fogamzásgátlás vagy a nemi betegségek gyakran hasonlóan kínos témák, mint a szex - nem szeretünk beszélni róluk, pedig mindenkit érintenek. Hazánkban a felvilágosítás még gyerekcipőben jár, a szülők és a gyerekek között pedig sokszor abszolút tabutéma a fogamzásgátlás. A statisztikák ugyanakkor lesújtóak: a fiatalok közel egyharmada megszakításos védekezéssel vagy naptármódszerrel próbálja elkerülni a teherbeesést ahelyett, hogy hatékony védekezési módszert választanának. Sokan pedig egyáltalán nem hallanak a legújabb fogamzásgátlókról, például a hüvelygyűrűről, ami szüleink idejében még nem is létezett.


Bármennyire kínos téma, beszélni kell a védekezésről


Magyarországon a szexuális felvilágosítás a nemzeti alaptanterv része: az előírások szerint 7. és 11. osztályban kellene a biológia óra keretein belül kitérni a témára. A valóságban azonban együttműködés helyett az iskola általában a szülőre, míg a szülő az iskolára mutogat, a gyerekek pedig kortársaiktól és a médiából szereznek értő magyarázat nélküli ismereteket. Többek között ennek köszönhető, hogy a nem kívánt terhesség elkerülése mellett a nemi úton terjedő betegségekkel sincsenek tisztában: minden hatodik magyar úgy gondolja, orális szex útján nem terjednek a nemi betegségek, a lakosság egytizede pedig azt hiszi, hogy csak a spermiummal történő érintkezéssel lehet a fertőzéseket átvinni.



Ugyanennyien vélekednek úgy, hogy a nemi betegségek feltűnő tünetekkel járnak, amelyek hiányában nincs ok aggodalomra. Pedig a HPV - számos egyéb nemi betegséghez hasonlóan - akár éveken keresztül tünetmentesen lappanghat, és miután egy apró hámsérülés is elég lehet az átviteléhez, az óvszer sem nyújt teljes körű védelmet ellene. A vírus a méhnyakrákos megbetegedések 99 százalékáért felelős, de szeméremtesti és hüvelyrákot, végbélnyílás körüli rákokat, fej-nyaki daganatokat, hímvesszőrákot és nemi szervi szemölcsöt is okozhat. A HPV 10-ből 8 nőt és minden második férfit érint élete során legalább egyszer, pedig léteznek védőoltásoka fertőzés megelőzésére. A két-, négy- és kilenckomponensű vakcinák közel teljes körű védelmet nyújtanak a HPV bizonyos típusaival és az azok által okozott egyes rákos megbetegedésekkel szemben, utóbbi két oltás pedig fiúk és férfiak számára is kérhető.



Forrás: www.hazipatika.hu - Foto: baytoday