A nagyobb agy csak részben magyarázza az emberi intelligencia kialakulását
Ausztrál kutatók megkérdőjelezték azt a régóta fennálló elméletet, mely szerint az emberi intelligencia kizárólag a nagyméretű agynak köszönhető. Azt állítják, hogy az intelligencia fejlődése szoros összefüggésben állt az agy vérellátásának növekedésével is.

A szakértőknek a megkövült emberi koponyák alján látható két nyílás méretének tanulmányozásával, amelyeken az artériák belépnek az agyba, sikerült nyomon követniük az emberi intelligencia fejlődését 3 millió éven keresztül.


„Az agy mérete körülbelül 350 százalékkal nőtt a humán evolúció során, mi azonban azt is kimutattuk, hogy az agy vérellátása megdöbbentő mértékben, 600 százalékkal nőtt ugyanennyi idő alatt” – számolt be Roger Seymour, az Adelaide-i Egyetem munkatársa. „Úgy véljük, ez azzal áll összefüggésben, hogy az agynak egyre nagyobb energetikai kapcsolódásokat kellett ellátnia az idegsejtek között, ami lehetővé tette az összetett gondolkodás és a tanulás kifejlődését.”


Az Open Science című szaklap augusztus 31-i számában megjelent tanulmányban azt írta, ahhoz, hogy az ember ilyen intelligenssé válhasson, az agyának állandó oxigén- és tápanyagellátásra van szüksége a vérből. „Minél aktívabb az anyagcsere tekintetében az agy, annál több vérre van szüksége, tehát a vérellátást biztosító artériák nagyobbak. A megkövesedett koponyákon látható nyílások alapján pontosan mérhető az artériák mérete” – foglalta össze az eredményeket  Seymour.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 SZE 12 09:00:00/