A nem megfelelő cipő viselése ronthatja az idősebb emberek életminőségét
Az emberi test az öregedés során rengeteg változáson megy keresztül, és bár legtöbbünknek eszébe sem jutna, lábfejünk morfológiáia is bizonyos átalakulásokon megy keresztül, megváltozik a hossza, az izomzatának mennyisége és a zsírszövetállománya is. Ezt figyelmen kívül hagyva és a régi, „jól bevált” cipőket hordva rendeget kellemetlen pillanatot okozhatnak maguknak az idősebb emberek, mint egyensúlyzavarok, gyakori elesés, ebből fakadóan pedig szorongás és fásultság – állapította meg a La Coruñai Egyetem legutóbbi tanulmánya során.
Az önkéntes vizsgálati alanyok az egyetemi lábgyógyászati klinika páciensei közül kerültek ki, átlagéletkoruk 75 év volt. „Az emberek életstílusa idősebb korukra megváltozik, egyre kevésbé rugalmasak, nehezebben változtatnak a megszokott dolgokon. Ha a lábfej morfológiai változásához hozzávesszük azon időskori krónikus betegségek hatását, melyek gyakran fájdalmas lábpanaszokat okoznak, mint például: cukorbetegség, érszűkületek, rheumatoid arthritis, arra a megdöbbentő eredményre jutunk, hogy az idős embereknek egy jelentős hányada, 71-87%-a küzd nap mint nap lábfájdalmak okozta kellemetlenségekkel.”- nyilatkozta a vizsgálatot követően Daniel López López, a kutatás vezetője.

A leggyakoribb időskori elváltozások közé a csontdeformitások, a bütykök, a körömelváltozások, a talpi kérgesedés és a lúdtalp sorolhatók. Ezek gyakran krónikus fájdalomhoz vezetnek, könnyebben fertőződnek el, vezetnek mozgásbeli instabilitáshoz és csökkent mobilitáshoz. López véleménye szerint az érintett páciensek állapotának rendszeres ortopéd szakorvosi felülvizsgálatával lelassíthatóvá válnának ezek a kellemetlen problémák, növelve az idősödő korosztály önállóságát és javítva általános életminőségét.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 MÁR 06 17:00:00/