A nők kisebb valószínűséggel kapnak vérhígítót szívritmuszavarra
A pitvarfibrilláció nevű gyakori szívritmuszavarban szenvedő betegek közül a legfrissebb kutatás szerint a nők a férfiaknál kisebb valószínűséggel kapnak vérhígító gyógyszereket.

A vérhígító azért fontos a pitvarfibrillációban szenvedő betegek számára, mert segít megelőzni az agyvérzést. Pitvarfibrillációban szenvedő betegek esetében a vér nem áramlik megfelelően a szív egyik részéről a másikra, hanem felgyűlve vérrögöt alkothat. Ha egy vérrög az agyba jut, agyvérzést okozhat. A vérhígító gyógyszerekkel a vérrögképződést próbálják megakadályozni.


Journal of the American Geriatrics Society című szaklapban közzétett kutatáshoz közel 1600 pitvarfibrillációban szenvedő beteg adatait elemezték. Kiderült, hogy a vizsgált nők 55 százaléka, míg a férfiak 61 százaléka szedett valamilyen vérhígító gyógyszert.


„Az az ironikus az egészben, hogy a nőkre a pitvarfibrillációval összefüggő agyvérzés magasabb kockázata leselkedik, ha számításba vesszük az olyan egyéb kockázati tényezőket, mint a magas vérnyomás, a diabétesz vagy a pangásos szívelégtelenség, mégis alulkezelik őket” – mondta a kutatás vezetője, Dr. Mark Eckman, a Cincinnati Egyetem munkatársa. „A kutatás egyik nagy tanulsága az, hogy az orvosoknak fel kell ismerniük, hogy van egy bizonyos elfogultság abban a tekintetben, hogy a nőket általában egészségesebbnek gondoljuk, és azt hisszük, hogy rájuk az agyvérzés alacsonyabb kockázata leselkedik.”


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 JÚN 16 16:00:00/