A pajzsmirigyhormon magas szintje hirtelen szívleállást okozhat
Egy nemrégiben közzétett kutatás szerint a magas pajzsmirigyhormon-szint megnövelheti a hirtelen szívmegállás előfordulásának kockázatát.
A kutatást vezető dr. Layal Chaker, a rotterdami Erasmus Egyetem Orvosi Központjának szakembere munkatársaival több, mint 10 000 beteg adatait nézte át, akik mind egy középkorúak és idősek körében előforduló krónikus betegségekkel foglalkozó hosszú távú vizsgálatban vettek részt. A szakemberek az adatok alapján arra a következtetésre jutottak, hogy azok, akiknek a pajzsmirigyhormon-szintje a magas tartományba esett, 2,5-szer nagyobb arányban haltak meg hirtelen szívleállásban, mint azok, akiknél ez a szint a normál tartományban volt.

A magas pajzsmirigyhormon-szint oka általában a pajzsmirigy túlzott aktivitása, bár időnként előfordul azoknál is, akiknél éppen, hogy alulműködik a pajzsmirigy és túl nagy mennyiségű orvosságot szednek rá. A kutatás alapján úgy tűnik, hogy a pajzsmirigyhormon árt a szívnek, méghozzá azért, mert szívünk túl keményen kezd dolgozni, ha sok pajzsmirigyhormont észlel a környezetében, ilyenkor ugyanis az anyagcsere is felgyorsul, és ez nagyobb aktivitásra sarkalljal.

A pajzsmirigyhormon alapvető feladata, hogy szabályozza a szervezetben az étel energiává alakulását, valamint a legfontosabb szervek működésében is kulcsszerepet játszik. A legfrissebb vizsgálatok alapján azonban úgy tűnik, hogy ez a hormon mérgezőbb, mint azt gondolták a kutatók, ezért az eddiginél minden bizonnyal nagyobb figyelmet érdemel.

A kutatás további részleteiről a Circulation című lapban olvashatnak az érdeklődők.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 FEB 10 12:00:00/