A paleo-étrend védelmet jelent a szívinfarktus ellen?
A manapság egyre népszerűbb paleo-étrend egy friss kutatás szerint hatékony fegyver a szívinfarktus ellen: elég csupán nyolc héten át úgy étkezni, mint egy ősember, és szív- és érrendszerünk állapota máris jelentősen javul.

A Houstoni Egyetem kutatása az első olyan anyag, amely a népszerű étrend szívre gyakorolt hatásait vizsgálja. Noha a kutatás során csak egy kis csoport szervezetére gyakorolt változásokat figyelték meg a szakemberek, az bizonyossá vált, hogy a résztvevők esetében 35 százalékkal növekedett az interlukin-10 (IL-10) szintje. Az IL10 az immunsejtek által termelt alapvető molekula, ami segít felvenni a harcot a gyulladásokkal, és a vérerek védelmét biztosítja.


Maga a paleo-étrend lényege, hogy az ember ehet gyümölcsöt, zöldségeket, sovány húst, tengeri ételeket és halakat, magvakat és dióféléket, természetes zsírokat, tiltólistára kerül viszont a cukor, a tejtermékek, a készételek, a hüvelyesek és az alkohol.


Amellett, hogy újra bizonyítást nyert, hogy az IL-10 véd az artériák gyulladása ellen, kiderült az is, hogy a kutatásban résztvevőknek fogyniuk is sikerült a paleo-étrend segítségével már csupán nyolc hét alatt is.

A szakemberek szerint ez a kutatási eredmény rendkívül fontos, de további kiterjedt vizsgálatokra van szükség, szélesebb körben is.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 SZE 07 09:00:00/