A passzív dohányzás veszélyesebb, mint hittük
A passzív dohányzás már csak azért is rendkívül veszélyes, mert a füstöt így belélegzők sokszor tudatában sincsenek annak, hogy mi történik velük – márpedig a tüdőrák és a szívbetegségek kockázata így is nő.

„Kutatásunk egyik legfontosabb és legmegrázóbb eredménye az, hogy a passzív dohányosok gyakran nem is tudják, hogy épp dohányoznak” – mondja a kutatást vezető Dr. Raja Flores, a New York-i Icahn School of Medicine munkatársa.


A szakemberek azt vizsgálták, hogy a cotinin, a nikotin egy mellékterméke, milyen arányban van jelen 20 ezer nemdohányzó ember vérében. Ez ugyanis jól mutatja azt, hogy az alanyok mennyire vannak passzív dohányzásnak kitéve.


Kiderült, hogy azok, akiknek vérében a cotinin jelentős arányban megtalálható, akár 7,5 évvel korábban is halhatnak, mint azok, akiknél ez a probléma nem jelentkezik. Ennek oka az, hogy esetükben kiemelkedően magas a tüdőrák és egyéb dohányzáshoz köthető betegségek kockázata.

A kutatás arra is felhívja a figyelmet, hogy lényegesen szigorúbb dohányzást korlátozó intézkedésekre van szükség, hogy a nemdohányzó populációt megvédhessék a kormányok a passzív dohányzás egyértelmű egészségügyi kockázataitól.


Kiderült az is, hogy főként a gyerekek, a fekete bőrűek és a mélyszegénységben élők számítanak kiemelten veszélyeztetettnek e téren.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2016 OKT 13 09:00:00/