A pszichotróp gyógyszerek nem jelentenek jó megoldást
Az EMBO Molecular Medicine szaklapban közzétett kommentárjukban Dr. Jürgen Margraf és Dr. Silvia Schneider, a Ruhr-Universität Bochum professzorai azt állítják, hogy a jelenleg rendelkezésre álló gyógyszerek nem tudják tartósan enyhíteni a mentális rendellenességek tüneteit.

Margraf és Schneider professzor bőséges bizonyítékot állított össze arra vonatkozóan, hogy az antidepresszáns, a szorongásgátló és az ADHD elleni gyógyszerek csak rövidtávú hatást gyakorolnak, és ha a betegek abbahagyják a szedésüket, a tüneteik visszatérnek. A szóban forgó gyógyszerek hosszú távú alkalmazása viszont akár negatív hatással is járhat, mert megnövelheti például a krónikus betegségek kockázatát, vagy a visszaesés arányának növekedését okozhatja.

A szerzők szerint a kognitív viselkedésterápia és más pszichoterápiás módszerek hosszú távon sokkal jobb és fenntarthatóbb eredményeket hoznak. Dr. Schneider azonban elmondta, hogy a pszichoterápiával kapcsolatban a fő probléma nem a hatékonyság vagy a költség, hanem a kezelések elégtelen hozzáférhetősége.


A bochumi pszichológusok cikkükben azt is tárgyalják, miért nem léteznek jobb terápiák annak ellenére, hogy 60 éve folynak az elszánt kutatások a területen. A szerzők úgy vélik, ennek egyik oka az a téves elképzelés lehet, hogy a mentális zavarokat kizárólag biológiai fogalmakkal meg lehet magyarázni.


„Napjainkban az lett a standard gyakorlat, hogy az orvosok a betegeknek és a közvéleménynek is azt magyarázzák, hogy a mentális rendellenességeket a neurotranszmitter rendszer egyensúlyának felborulása okozza” – nyilatkozta Dr. Margraf. „Pedig még az sem egyértelmű, hogy ez a jelenség a betegség oka vagy okozata. A társadalmi tényezőkről sem szabad megfeledkezni.”

A szakértők szerint a merev „beteg” és „egészséges” kategóriák is haszontalanok a mentális zavarok tekintetében, amelyek számos különböző formában megnyilvánulhatnak.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 SZE 20 16:00:00/