A rák már 12 országban gyakoribb halálok, mint a szívbetegség
Noha a szív- és érrendszeri betegségek világszerte több embert ölnek meg, mint bármi más (ez 17,3 millió halálesetet jelent világszerte évente), az elmúlt időszakban a rák 12 európai országban is vezető halálokká vált.  

Az European Heart Journal című szaklapban publikált anyag szerint csak Európában (a WHO, azaz az Egészségügyi Világszervezet 53 tagországában) 4 millió halálesetet okoztak a szív- és érrendszeri betegségek, ami az összes haláleset 45 százalékát fedi le. Szerencsére azonban az elmúlt időszakban mind a megelőzés, mind pedig a kezelés terén jelentős fejlődés történt, így a halálesetek száma csökkenő tendenciát mutat.


Jelenleg a friss kutatások szerint a rák a vezető halálok 12 európai országban is: Belgiumban, Dániában, Franciaországban, Olaszországban, Luxemburgban, Hollandiában, Portugáliában, Szlovéniában, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban. A nők körében a rák gyakoribb halálok a szí- és érrendszeri betegségeknél Dániában és Izraelben is.


A szakemberek szerint minden jel arra mutat, hogy bár a prevenció és a kezelés területen világszerte komoly fejlődést figyelhetünk meg szív- és érrendszeri betegségek tekintetében, Kelet-Európában még mindig vezető halálokról beszélhetünk.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 AUG 23 16:00:00/