A rákbetegek zöme irreális elvárásokkal vág neki a klinikai kísérleteknek
Amikor egy rákbeteg úgy dönt, hogy egy új, kísérleti stádiumban lévő gyógymódot próbál ki, a legtöbbször elvárásai köszönő viszonyban sincsenek a valósággal.

Az ún. 1-es fázisban lévő gyógyszerkutatások azt vizsgálják, hogy mennyire biztonságosak egyes frissen felfedezett gyógymódok, és milyen pozitív hatásaik vannak ezeknek. Közös vonásuk, hogy minden esetben először kerülnek tesztelésre a gyógymódok embereken, és egy jelentős részük csupán azok számára érthető el, akik a betegség végstádiumában vannak, illetve korábban semmilyen kezelésre nem reagált a szervezetük.


A páciensekkel ilyen esetekben az orvos őszintén beszél a kockázatokról és a várható eredményekről, és ők általában készséggel vállalják a részvételt a kísérletben. Kiderült azonban, hogy a résztvevők nagyjából fele hisz abban, hogy a daganat kisebb lesz a kezelés hatására.

A brit Institute of Cancer Research gyógyszerfejlesztési részlegének kutatói 396 rákbeteg pácienst vizsgáltak, akik 1-es fázisban lévő kísérletben vettek részt.  A páciensek válaszoltak egy kérdőívre, amely tényleges motivációikat vizsgálta. Mielőtt még a szakértői beszélgetésre sor került volna a lehetséges kockázatokról, mellékhatásokról és jótékony hatásról, azt kérdezték tőlük, miért vágtak bele a kísérletbe. A megkérdezettek 43 százaléka azt válaszolta: azért, mert reméli, hogy a daganat mérete csökkenni fog.


Miután az orvossal konzultáltak, 301 páciens töltött ki egy második kérdőívet. Miután számos információval gazdagodtak a kezelést illetően, 47 százalék vélte úgy, hogy a daganat kisebb lesz a kezelés hatására.

A kutaást végző szakemberek szerint örvendetes, hogy sokan szívesen vágnak bele egy új daganatellenes szerrel kapcsolatos kutatásba, azonban felhívták a figyelmet arra is, hogy foglalkozni kell a résztvevők esetleges irreális elvárásaival is.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2016 OKT 02 12:00:00/