A rákdiagnózis után csökken a betegek mozgáskedve
A testmozgás segít a rákbetegeknek a mielőbbi gyógyulásban, ám egy nemrégiben végzett felmérés szerint a betegek 75 százaléka a diagnózis megszületése után jóval kevesebbet mozog, mint korábban.
Egy komoly betegség mellett nyilván csökken az ember motivációja a mozgásra, ráadásul a rák kezelése számos olyan mellékhatással jár, mint az álmosság vagy a fájdalom, rosszullét, melyek szintén visszavetik az ember aktivitását. Amint azonban arról dr. Jun Mao, a New York-i Memorial Sloan Kettering Rák Központ szakembere beszámolt, az Egyesült Államokban nagyjából 25 millió rákbeteg él, és bizonyított tény, hogy a testmozgás nagyban javítja a gyógyulási esélyeiket.

A szakember szerint számos alternatív módszerrel, például akupunktúrával vagy jógával, csökkenteni lehet a kezelésekkel járó fájdalmat és rosszullétet, ami hozzásegítheti a betegeket ahhoz, hogy nagyobb kedvvel folytassák korábbi aktív életüket, ám ennél még jobb lenne, ha lennének olyan programok, melyek kifejezetten a rákbetegek sportolását segítenék elő. Emellett az is fontos lenne, hogy a kezelőorvosok kérdezzenek rá a betegnél, mozog-e eleget, és ha nem, bátorítsák őt arra, hogy a betegsége mellett is éljen minél aktívabb életet, sétáljon, biciklizzen, jógázzon vagy próbálja ki a tai chi-t.

A kutatás eredményeiről a szakemberek a Klinikai Onkológia Amerikai Társaságának San Diego-ban megrendezésre kerülő konferenciáján számolnak be az érdeklődők számára.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 JAN 29 12:00:00/