A rendszeres italozás szabálytalan szívveréshez vezet?
Már a mérsékelt alkoholbevitel is hozzájárulhat a pitvarfibrilláció kialakulásához – derül ki egy friss kutatásból.
„Fontos felfedezésről van szó, mivel igen sokan vannak, akik rendszeresen fogyasztanak napi egy-két pohár bort vagy sört, és nincsenek tisztában azzal, hogy így a szabálytalan szívverés kockázatának teszik ki magukat” – fogalmaz a kutatást vezető Dr. Peter Kistle, a melbourne-i Diabétesz Intézet munkatársa.

Az eredmények azért figyelemre méltóak, mert egyes korábbi kutatások szerint a rendszeres, de mérsékelt alkoholfogyasztás még jó hatással is van a szívre. Dr. Kistle szerint ez egyes helyzetekben valóban elképzelhető, de a pitvarfibrillációra egészen biztosan nem igaz.

„Az elmúlt években számos kutatás ismertette az alkohol pozitív hatásait, és ez nyilván így is van, ha a szív vérellátásáról van szó. Más a helyzet azonban a szívritmus tekintetében, és erre fontos kitérni” – teszi hozzá a szakember.

A szabálytalan szívverés egyértelműen hozzájárul a pitvarfibrillációs zavarokhoz, de a szívelégtelenség és a stroke kockázata is növekszik ezekben az esetekben. A szakemberek szerint azok, akik eleve szabálytalan szívritmussal küzdenek, bölcsebben teszik, ha csökkentik az alkoholbevitelt.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2016 DEC 12 09:00:00/