A rendszeres testmozgás jót tesz az idősek szívének
A szívbetegséggel küzdő idős emberek számára igenis fontos gyógyszer a rendszeres testmozgás – olvashatjuk az Ametican Heart Association legújabb közleményében.
„Sok szakember elsősorban a gyógyszeres kezelésekre fókuszál, ha időskori szívbetegségről – szívelégtelenségről, szívrohamról, stroke-ról és egyéb problémákról – van szó. Közben rendkívül fontos volna, hogy a páciens fizikai funkcióját is figyeljék, amelynek maximalizálására a legjobb eszköz kétségkívül a testmozgás” – emeli ki a lényeget a közleményt megfogalmazó Dr. Daniel Forman kardiológus.

Fontos, hogy egy szívroham vagy egyéb betegség után a páciens minél hamarabb visszanyerje erejét. Függetlensége megőrzése érdekében szükség van arra, hogy a bevásárlószatyrokat ki tudja emelni a kocsiból, hogy képes legyen önállóan mozogni, sétálni. A szakember szerint elképesztően fontos, hogy a fizikai funkció visszanyerése és megerősítése a standard terápia része legyen.

Forman szerint akkor sem késő elkezdeni rendszeresen mozogni, ha a páciens már a 70-es, 80-as éveiben jár. Az eredmények azt mutatják, hogy a felépülés ilyenkor gyorsabb, szövődmények lényegesen kisebb arányban fordulnak elő, és a páciens is kiegyensúlyozottabb függetlenségének és jobb közérzetének köszönhetően.

Különösen a napi szintű séta és a kerti munka segít abban, hogy a páciens hamar jobban legyen.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 MÁR 29 12:00:00/