A ropogós sült krumpli és a sötétbarna pirítós rákot okozhat
A brit Élelmiszer-szabványügyi Hivatal (FSA) legújabb kutatása szerint a ropogós sült krumpli és a túl sötét pirítós egy rákkeltő vegyület magas koncentrációját tartalmazza.
A brit kormány élelmiszerbiztonsági felügyeleti szerve házilag elkészített élelmiszerekben mérte az akrilamid mennyiségét. Ez a toxin akkor alakul ki, amikor a kenyér és a burgonya intenzív hő hatásának van kitéve. Az FSA munkatársa, Guy Poppy professzor elmondta, a kutatás alapján az derült ki, hogy minél ropogósabb a sült burgonya és a pirítós, annál nagyobb mennyiségű akrilamidot tartalmaz. Az eredmények alapján a szakértő azt javasolja, hogy a sült burgonyát világos aranysárgára, a pirítóst pedig a leghalványabb elfogadható barna színre süssük.

A rákkeltő akrilamid a burgonyában és a kenyérben található aminosavak kölcsönhatásából jön létre a cukrokkal és a vízzel 120 Celsius fok feletti sütés közben. A kutatás érdekes módon jelentős eltéréseket mutatott ki az élelmiszerekben mérhető akrilamid szintje között a sütés időtartamától függően. A legvilágosabb és a legkevésbé megsütött pirítós kenyérben mindössze 9 mikrogrammot mutattak ki kilogrammonként, míg a legsötétebbre sütött szeletek esetében az arány 167 mikrogramm volt kilogrammonként. Ugyanez volt igaz a sült burgonya esetében is, amely kilogrammonként 1 052 mikrogramm akrilamidot tartalmazott, amikor a leghosszabb ideig sütötték.

Guy Poppy professzor így nyilatkozott az eredményekkel kapcsolatban:

„A kockázatértékelés azt mutatja, hogy az élelmiszerekből származó behatás mértéke miatt az akrilamid növeli a rák kockázatát. Nem azt tanácsoljuk az embereknek, hogy ne egyenek bizonyos élelmiszereket, csak azt, hogy amikor sült burgonyát vagy pirítóst készítenek házilag, igyekezzenek csak arany színűre illetve nagyon világos barnára sütni.”


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 MÁR 15 12:00:00/