A rostos étrend megóv a ráktól
Bostoni kutatók rájöttek, miként képes a teljes kiőrlésű gabonában és rostban gazdag étrend csökkenteni a vastagbélrák bizonyos típusainak kockázatát.
A szakemberek több mint 137 000 személy étrendjét követték nyomon több évtizeden keresztül, és emellett több mint 1000 vastagbélrákos szövetmintát is megvizsgáltak, és arra a következtetésre jutottak, hogy akik sok teljes kiőrlésű és magas rosttartalmú ételt esznek, azoknál csökken az esélye annak, hogy az F. nucleatum nevű baktériumot tartalmazó vastagbélrák kialakuljon náluk.

Amint arról a kutatást vezető dr. Shuji Ogino, a Dana-Farber Rák Intézet szakembere beszámolt, a vizsgálatokból egyértelműen kiderült, hogy a megfelelő étrenddel sokat lehet tenni bizonyos vastagbélrák típusok kialakulása ellen, hiszen amit megeszünk, az kihat a bélben található mikroorganizmusokra, és ezáltal a rákos betegsége kialakulására is.

A kutatás további részleteiről a JAMA Oncology című lapban olvashatnak az érdeklődők.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 FEB 01 16:10:00/