A sötétebb bőrűeknél nagyobb a leégés veszélye?
A The Journal of the American Osteopathic Association című lapban megjelent egyik vizsgálat kimutatta, hogy azok a fiatalok, akiknek a bőrében magas a melanin szintje, nagyobb veszélynek vannak kitéve a napégés tekintetében.
A bőrrák az Egyesült Államokban előforduló leggyakoribb ráktípus, évente ötmillióan részesülnek kezelésben miatta. A háromféle bőrráktípus közül a leghalálosabb a melanóma, holott az összes bőrrák közül ez csupán azok 2 százalékát teszi ki. Amint arról a kutatást vezető Tracy Favreau, floridai bőrgyógyász beszámolt, a melanóma, melyet a leégés okoz, megelőzhető, ezért minél nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a védekezésre.

A szakember hozzátette, hogy általában azok, akiknek a bőre több melanint tartalmaz, azaz sötétebb színű, azt gondolják, hogy ők védettebbek a nappal szemben, holott ez nem igaz, így nekik ugyanolyan fontos mindent megtenni annak érdekében, hogy megvédjék a bőrüket. A legfontosabb, hogy ne menjünk a napra a déli órákban, illetve védjük magunkat napkrémmel, ruhával, de ugyanilyen nagy jelentősége van annak is, hogy rendszeresen járjunk el bőrgyógyászhoz.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 MÁR 03 10:00:00/