A stresszes partner miatt hízunk
Stresszes a hitvesed? Akkor oda kell figyelned a vonalaidra! – derül ki egy nemrégiben megjelent kutatásból. „Eredményeink szerint nem a saját, hanem a partner stressz szintjével függ össze a megnövekedett haskörforgat” – nyilatkozta Kira Birditt, a University of Michigan Institute for Social Research docense.
Birditt és kollégái a négy éves kutatás során azt találták, hogy a házasság minősége is szerepet játszik a férj illetve a feleség elhízásában. A kutatás nem tudja bizonyítani az összefüggést, azonban Joan Monin, a Yale School of Public Health munkatársa a saját és a fenti kutatásra alapozva megállapította, hogy stresszcsökkentő beavatkozásokkal az egyének helyett a párokat kell megcélozni. Emellett érdemes fokozott figyelemmel követni a partnerünk stressz szintjét.

A haskörfogat fontos mutatója a hasi típusú elhízásnak, mely súlyos betegségek rizikófaktora (cukorbetegség, különböző szívbetegségek). A nőknél ez az érték 88 cm felett, míg a férfiaknál 102 cm felett kóros.

A kutatás során több mint 2000 házas férfit és nőt kérdeztek a derékméretükről, a házasságuk minőségéről és az életükben fennálló stresszről 2006 és 2010 között. A résztvevők 60 év körüliek, és átlagosan 34 éve éltek házasságban.

A kutatás kezdetén 10 résztvevőből durván 6 haskörfogata ért el kóros értéket (a férjek 59 %-a, a feleségek 64 %-a). Négy évvel később a résztvevők 9 százalékánál tíz százalékos haskörfogat növekedést észleltek. A feleségek 1,6-szor nagyobb eséllyel híztak, amennyiben a férjük fokozott stresszről és rossz házasságról számolt be. Amennyiben a feleség válaszaiból derült ki a nagyobb stressz és rosszabb házas élet, a férj kétszer nagyobb eséllyel hízott meg.

Monin nem talált magyarázatot az eredményekre, véleménye szerint a társ fokozott stresszét látván a szituációval való megbirkózás részeként esznek többet a felek.

„Azok a párok, akik közös célokat állítanak fel, nagyobb valószínűséggel lesznek sikeresek, mint azok, akik külön utakon járnak” – nyilatkozta Birditt. „Például a vacsora utáni közösen séta sokkal jobb, mintha az egyik fél külön elmenne edzeni.”

A kutatás a Journals of Gerontology: Social Sciences című kiadványban jelent meg.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2017 JAN 20 12:00:00/