A súlyos szívbetegséget a családi kórtörténet árulja el
Egy szívbetegség, amely akár végzetes következményekkel is járhat, hasonló korban jelenhet meg a családban, ezért érdemes odafigyelni rá. Ha van, aki aorta disszekcióval küzd a családban, esély van rá, hogy a betegségre való hajlam öröklődik.

Az aorta disszekció a főverőér falának hosszanti repedése. Erős, tépő, hátba sugárzó mellkasi fájdalommal járó életveszélyes állapot, amely általában hasonló korban jelenik meg a családtagoknál.


„A legfontosabb itt a család kórtörténete. Ez alapján azonosíthatók a legegyszerűbben azok, akik a veszélyeztetetett kategóriába tartoznak” – állítja Dr. John Elefteriades, a connecticuti Yale-New Haven Hospital munkatársa.


Az Annals of Thoracic Surgery című szaklapban publikált kutatás szerint azoknál, akiknek az esetében a szülőknél 30 és 49 éves kor között jelentkezett az aorta disszekció, 71 százaléknál hasonló korban fordult elő a betegség a többieknél is a családban, így nagy az esélye annak, hogy hasonló korban ők maguk is szembe kényszerülnek nézni a betegséggel. Azoknál, akiknél 60 és 79 éves kor között jelentkezett a betegség, a családban a többi betegnél is 80 százalékban 50 éves kor után jelentkeztek a tünetek.

A szakember szerint az aorta disszekció ugyan ugyan olyan életveszélyes állapot, amely számos esetben végzetes kimenetelű, azonnali, szakszerű műtéti eljárás segítségével van esély a felépülésre is.


Forrás: Medipress - Fotó: Pixabay
2016 SZE 04 12:00:00/