A szaglás romlása az Alzheimer-kór korai jele lehet
Az, hogy mennyire vagyunk képesek felismerni és egymástól elkülöníteni bizonyos szagokat, segít következtetni arra is, hogy mennyire számítunk veszélyeztetettnek Alzheimer-kór szempontjából – derül ki egy friss kutatásból.
Az, hogy mennyire vagyunk képesek felismerni és egymástól elkülöníteni bizonyos szagokat, segít következtetni arra is, hogy mennyire számítunk veszélyeztetettnek Alzheimer-kór szempontjából – derül ki egy friss kutatásból.

A felmérés során 183 idősebb résztvevőt vizsgáltak a bostoni Massachusetts General Hospital munkatársai. Közülük tíz ember esetében jelent meg gyanú, hogy Alzheimer-kórról van szó.

A kutatás keretében a résztvevőknek különféle illatokat kellett azonosítaniuk: mentol, szegfűszeg, bőr, eper, orgona, ananász, füst, szappan, szőlő vagy citrom. Ezután egy újabb teszt következett, amelynek során tíz új szag került a képbe, majd genetikai és memóriatesztre is sor került.

„Számos korábbi kutatás bizonyítja, hogy az Alzheimer-kór mögötti neurodegeneráció legalább tíz évvel a betegség egyértelmű tüneteinek megjelenése előtt kezdődik. A szaglás az egyik olyan képesség, amely kezdetben romlik. Ha a szagteszt segítségével időben azonosíthatók a veszélyeztetett páciensek, lehetőség nyílik a megelőzésre épülő terápiákra is” – fogalmaz a kutatást vezető Dr. Mark Albers, aki szerint ráadásul egy egyszerű, költséghatékony tesztről van szó.

A kutatás az Annals of Neurology című szaklap friss számában került publikálásra.


Forrás: Medipress - Foto: Pixabay
2016 NOV 20 12:00:00/